Intervju med Magnus Karlsson

En del väljer gymnasieutbildning sent. Magnus Karlsson, däremot, gjorde sitt val redan i sjunde klass. – Jag har hela tiden vetat om att jag skulle plugga flygteknik och det valet har jag aldrig ångrat.

Intresse för teknik har hela tiden varit stort hos Stockholmskillen Magnus Karlsson.

– Pappa har varit modellflygare och jag har själv börjat segelflyga, så teknik överlag har alltid varit i centrum i mitt liv. Jag hade bestämt mig redan i sjuan att jag skulle gå den här utbildningen.

 

Varför blev det så?

– Familjen hade flyttat ner till Skåne och jag läste om skolan på nätet. Det sa klick direkt och hela högstadiet visste jag om att jag skulle hamna där jag hamnade. Delvis på grund av den tekniska inriktningen, men framför allt för att det finns så många olika slags möjligheter i framtiden. Jag har fortfarande inte bestämt mig vad jag vill jobba med framöver och det är lite av det fina. Man kan odla sitt intresse och sedan välja bland en massa möjligheter.

För Magnus del var boendet på internatet också någonting som lockade.

– Det var själva livsstilen som kändes helt rätt; att få bli självständig och flytta hemifrån – men samtidigt inte vara själv. Första terminen har man ett eget rum, men nu bor vi ett gäng kompisar i samma korridor. Man lär känna varandra mycket bättre jämfört med på en vanlig skola. Jag bor ju med mina kompisar och vi delar samma intresse.

 

 

Vad händer på kvällarna efter plugget?

– Vi har ett jättebra gym som vi tränar på ibland eller så spelar vi kanske innebandy, det är väldigt olika. Vi lagar mat tillsammans, tittar på tv, och pratar om allt möjligt. På helgerna åker jag oftast hem till mina föräldrar, men jag är ju inte ledsen en söndagskväll när man vet att man ska tillbaka till plugget.

– Personligen har jag alltid varit självständig och det har förstärkts ännu mer nu. Man får en erfarenhet från det ”riktiga” livet och det finns en frihet i det som jag tror att många uppskattar. Det är många som utvecklas på ett personligt plan på kort tid.

 

Vad gör ni efter skoltid?

– Det är nära till många olika orter runt om i Skåne. Ibland åker vi till badet i Lund, andra går på hockey eller åker till Väla i Helsingborg och shoppar. Jag och några kompisar meckar med ett gammalt lok i Klippan och det finns ett gäng som just nu renoverar en gammal moped som de ska sälja vidare. Andra sitter och kollar på fotboll eller serier.

– För min egen del blev det ikväll ugnsstekt falukorv och potatismos med smör. Sedan ska jag plugga inför proven i flygplanslära och el-lära.

 

Du visste uppenbarligen väldigt mycket om utbildningen innan. Vilka delar är du mest nöjd med?

– Det som verkligen är jättebra är att man kan varva praktik och teori. Det blir aldrig enformigt! Vissa dagar slopas det teoretiska och man kan stå och skruva på en maskin en hel dag.

– Sedan är det inspirerande att lärarna har sådan stenkoll på vad de pratar om. Just nu går jag en kurs om propellerlära och läraren där kan svara på exakt allt – och så är det med alla lärare. Det finns aldrig några obesvarade frågor.

 

Vad har du för planer efter gymnasiet?

– Jag vill definitivt plugga vidare, men till vad återstår att se. Jag funderar på att kanske läsa till ingenjör, eller kanske bli flygtekniker genom att fortsätta på Yrkeshögskolan här i Ljungbyhed. Även lumpen är ett alternativ eftersom det är eftertraktat med tekniker inom flygvapnet. Vi får se..

 

Läs Fah Råbergs intervju här >>