Gymnasieskolan

Flygteknikutbildning

Riksrekryterande yrkesutbildning med egna examensmål

 

I GY2011 är Flygteknikutbildning en riksrekryterande yrkesutbildning med egna examensmål. Gymnasieutbildningen på Flygteknikcenter Ljungbyhed ger dig, förutom yrkesexamen som flygmekaniker, behörighet för vidare studier på högskola och yrkeshögskola. Klicka här för att läsa mer om flygteknikutbildningen på gymnasiet, på Skolverkets hemsida.

 

Utbildningen till flygmekaniker i Ljungbyhed genomförs under tre år, och består av teori varvat med praktik på skolan, och ute på olika flygföretag. I våra hangarer finns ett flertal flygplan som används i de praktiska momenten av utbildningen. Skolan har utbildningstillstånd enligt de Europeiska Luftfartsbestämmelserna, vilket garanterar en mycket hög kvalitet på utbildningen. Detta innebär också att utbildningsintyget som du får efter utbildningen är giltigt i de ca 30 länder som är knutna till det Europeiska Luftfartssamarbetet. Skolan har möjlighet att utbilda totalt 72 elever fördelat på tre klasser, i moderna och ändamålsenliga lokaler.

 

Eftersom skolan har riksintag så bor många av eleverna i skolans internat. I Ljungbyhed finns det goda möjligheter till en aktiv fritid. Det är nära till idrott och friluftsliv, och inom området på Ljungbyhed Park finns t.ex. möjlighet till både tennis och golf. Skolan har även ett modernt gym.

 

Flygteknikutbildningen är upplagd så att eleverna får en bred kompetens, och den passar dig som vill jobba i en internationell högteknologisk bransch med service av och reparation av flygplan. Du kommer att lära dig hur flygplan är uppbyggda och konstruerade, samt hur man servar och underhåller dem på bästa sätt. Motorteknik, elektronik och hydraulsystem är bara några exempel på vad du får lära dig. Inom ramen för utbildningen kan du själv välja om du vill inrikta dig på kolv- eller jetmotorer. Undervisningsmaterial och manualer är i stor omfattning skrivna på engelska, vilket ställer krav på dina språkkunskaper.

 

Efter avslutad gymnasieutbildning kan du söka jobb i hela Europa men naturligtvis också i Sverige, både civilt och militärt. Du kan söka anställning som flygmekaniker, flygplansmontör eller studera vidare till flygtekniker på vår egen kvalificerade yrkeshögskoleutbildning. 

 

Flygteknikcenter Ljungbyheds kurser ger dig inte behörighet att flyga, men de ger en bra grund att stå på om du är intresserad av att läsa vidare till pilot på andra utbildningar efter gymnasiet.

 

Att arbeta som flygtekniker kräver att du är ansvarsmedveten, flexibel och stresstålig. Efter 1-3 års praktik som anställd kan du ansöka om certifikat hos Transportstyrelsen. Klicka här för att läsa mer om yrket.

 

Kontakt Flygteknikcenter Ljungbyhed:

Rektor, AM

Mats Salomonsson

Telefon 0435-28452

E-post mats.salomonsson@klippan.se